nieuws

nieuws

‘t Alding op de Montmartre Markt in Tubbergen 17 april

YES…aanstaande zondagmiddag 17 april tussen 12 – 17 uur is het zo ver: KLEIN MONTMARTRE op het marktplein in Tubbergen samen met het RODE LOPER event, waarbij alle winkels op zijn en een modeshow in het centrum wordt gehouden.Atelier ‘t Alding staat ook met een stand op het marktplein. De meest recente kunstwerken zijn te zien en te koop.Echte jonge kunstenaars zijn aan het werk en …kinderen kunnen zelf een portret te schilderen te gen een kleine vergoeding.

Interessante data voor komende tijd:

Dan nog een paar interessante data:

1. Zondag 27 april is in het centrum van Tubbergen een kunstmarkt Mont Matre. Ik neem deel en zou het fantastisch vinden als mijn ‘klodderaars’ zelf staan te tekenen/schilderen achter een schildersezel. Dit is natuurlijk geheel vrijblijvend. Wie mee wil doen, laat het me weten! We zouden ook een opdracht met portretschilderen kunnen doen omdat juist op het Mont Matre portretschilders actief zijn….Andere ideeën zijn van harte welkom..

2. Zaterdag 9 juli is ons jaarlijks uitstapje naar een museum. Ik ben de mogelijkheid aan het onderzoeken om in het rijksmuseum te Amsterdam mee te kunnen doen aan een

‘Tekenles’ (zie website). Voor meer informatie stuur me gerust een email!

 

27-11-2013 Kerst-Krea-Dag voor moeder en (klein)dochter

Dit jaar komt ‘t Alding met een nieuwe activiteit in de sfeer van kerst. Samen met uw (klein)dochter kunt u langskomen in het atelier om een een trendy kertdecoratie te maken. U kunt kiezen uit twee ideeën:

1) een 3D vintage kerstschilderij passend in uw interieur

2) een houten tableau met 3 waxinelichten van diverse grootte vintage versierd.

De kosten zijn voor moeder en dochter samen 27,50 euro (incl luxe koffie/thee).

Datum: zaterdag 14 december en zondag 15 december

U maakt de kerstdecoratie in ongeveer 2 uur tijd en u bent welkom tussen 10.30u en 17.00u

Aanmelden kan via de site www.alding.nl (via ‘aanmelden’) of u kunt bellen naar Ine Heerink (06-83219876)

 

18-09-2013 Creatief-doe-leerkracht-festival op school de Ambelt te Zwolle

Een onorthordox festival zonder lezingen, presentaties en power points, maar vol beweging, verbeelding en beleving.

Het festival geeft je een boost om terug op school anders te kijken, te durven veranderen en talenten in jezelf en in je leerlingen te ontwikkelen. In de 3 speelplaatsen die je kiest ontdek je je eigen creativiteit.

De kosten zijn 63 euro incl. het volgen van de workshops, drinken, buffet, hapje/drankje en alle materialen.

 

24-08-2013 Epositie ‘t Alding in Tubbergen

In de wachtkamer van tandarts Rendering aan de L. van Bönninghausenstraat 25a te Tubbergen exposeert Ine Heerink van ‘t Alding haar schilderijen.

Deze zijn te bezichtigen van mei tot en met december 2013.

02-12-2013  Nieuws uit de regio

Fleringen-Tubbergen

Langs de weg van Tubbergen naar Fleringen ter hoogte van landgoed Herinckhave is sinds mei 2011 bedrijf ’t Alding gevestigd in een gerestaureerde schuur. Alding is een IJslands woord dat ‘ontmoetingsplek voor mensen’ betekent..  En dat is de doelstelling van dit bedrijf; kinderen en volwassenen ‘ont-moeten’ door het geven van creatieve en educatieve workshops en cursussen .

Ine Heerink aan het woord

Het woord Alding geeft precies mijn doel en missie weer. Ik wil mensen ontmoeten en ONT- moeten. Op een enthousiaste en bevlogen manier kinderen en volwassenen inspireren en deskundig begeleiden om ‘mooie dingen te maken’ en om ‘te leren leren’. Ik wil laten ervaren dat ONT-moeten stress verminderend werkt. Mensen ervaren juist in de ONT-moeting, het niet-moeten, rust, ruimte en inspiratie om zelf ‘mooie dingen’ te maken. Ik kan genieten van de stralende blik in hun ogen wanneer ze vol trots kijken naar hun eigen product.

Deskundigheid

Creativiteit betekent voor mij meer dan alleen het werken met beeldende materialen zoals verf, klei, textiel. Creativiteit is het zoeken naar nieuwe oorspronkelijke ideeën en oplossingen. De jarenlange onderwijservaring binnen het basisonderwijs en het speciaal (voortgezet) onderwijs en de passie voor beeldend werken en de natuur komen samen in ’t Alding. Alle kennis en ervaring kan ik  gebruiken in het begeleiden van kinderen en volwassenen. Ik wil mensen laten werken vanuit hun eigen inspiratie en passie, waarbij mijn rol zowel begeleidend als ondersteunend is. Mensen kunnen meer dan ze zelf denken als hun eigen leer-kracht aansluit bij hun eigen mogelijkheden. Steeds weer zie ik blije mensen in het atelier. Ik kan voor andere mensen iets waardevols betekenen. Dat geeft mij kracht, plezier en energie.

Creatief ontmoeten

Op dit moment worden op dinsdagochtend van 9.30-12u en op donderdagavond van 19.00-21.30u schilderslessen in blokken van 4 lessen gegeven. Op dinsdagmorgen 12 maart en op donderdagavond 14 maart start een nieuw blok van 4 lessen. De cursisten brengen hun eigen schilderdoek mee. Dit werkt geweldig. Niet alleen om de kosten laag te houden, maar ook om de cursisten vooraf te laten nadenken over wat ze willen schilderen. In het begin zijn mensen vaak onzeker, hebben vaak niet eerder een penseel vastgehouden of met acrylverf gewerkt en beginnen op een klein formaat naar een voorbeeld te schilderen. Op die manier kan ik goed zien waar de mogelijkheden en interesses liggen. Gaandeweg groeit niet alleen het zelfvertrouwen, maar ook het formaat van het schilderdoek.

Naast het volgen van een blok schilderlessen worden ook 3 uur durende workshops en dag arrangementen aangeboden. Een dag arrangement start met een wandeling door de prachtige omgeving van landgoed Herinckhave. Na de gezamenlijke lunch wordt de opgedane inspiratie omgezet in beelden. Dit kan een schilderij zijn, maar ook een kleiobject, beeldhouwobject of een textiel object. Echt een dag om te ONT- MOETEN. Zowel de éénmalige workshop als het dag arrangement zijn heel geschikt voor groepen (vriendenclub, teamuitje, vrijgezellenfeest, verjaardagsfeest). Ook themaworkshops worden aangeboden. Voor pasen staat een paasworkshop op het program. Deze wordt op donderdagavond 21 maart gehouden van 19-21.30u.

Een ander aanbod is de ‘vrije inloop’ op vrijdagochtend van 9.30-12.00u. Geïnteresseerden kunnen tegen een geringe vergoeding begeleid worden met het ontwerpen en maken van eigen kleding en kinderkleding, maar ook geholpen worden bij handwerken zoals haken, breien en borduren. Aanmelden is niet nodig. Gewoon komen. De koffie/thee met koek staat klaar. Gewoon doen!

Educatief ontmoeten

Naast het creatieve aanbod worden in de nabije toekomst ook  educatieve projecten opgestart voor leerkrachten en kinderen. Als ervaren en gedreven leerkracht en docent maakt Ine zich grote zorgen over de ontwikkelingen binnen het onderwijs. ‘Mijn inziens wordt op dit moment in het onderwijs te veel nadruk gelegd op de ontwikkeling van cognitie en minder op creativiteit’. Dit kan in haar overtuiging leiden tot eenzijdige mensontwikkeling, waardoor kinderen steeds verder kunnen verwijderen van hun eigen kracht, talenten en mogelijkheden. Het lijkt dat kinderen op school niet meer kunnen en mogen ontdekken wie ze zélf zijn en wat ze zelf kunnen. Kinderen willen vooral onderzoekend bezig zijn, spelen en bewegen. Dat is de basis van ontwikkeling’. Ine herkent zich volledig in de woorden van professor Luc Stevens; ‘eerst het kind, dan de leerling’. Volgens Ine vraagt een evenwichtige ontwikkeling van kinderen een integratie van het werken met hoofd, hart en handen.

Ter illustratie geeft ze het volgende voorbeeld. Elk jaar komt een oud collega met de bovenbouwlesgroep van het SBO een dag naar het Alding. Eerst een puzzeltocht door het bos, dan een lunch en daarna wordt gekleid en/of geschilderd. De stralende gezichten, geen gedragsproblemen en de grote dankbaarheid toont aan hoe fijn kinderen deze dag vinden. “Mevrouw, dit is de mooiste schooldag van heel mijn leven’, wordt door meerdere SBO kinderen uitgesproken.

Ook in de vele gesprekken met leerkrachten in de opleiding tot Master Special Educational Needs lijkt momenteel vooral het ‘werken met het hoofd’ de meeste lestijd te vragen, waarbij de CITO geen middel meer is om de ontwikkeling van een kind te volgen, maar steeds meer een doel is om resultaten te meten. Voor alle duidelijkheid: Ine is zeker geen tegenstander van doelgericht werken en effectief onderwijs. Maar de gevoelde werkstress bij het behalen van de CITO doelen en de eenzijdige nadruk op de cognitievakken in het lesaanbod, kan bij zowel leerkracht als leerling nadelige gevolgen hebben voor het leerproces en de leerprestaties.

Het werken aan creativiteit, het werken met hart en handen kan juist zorgen voor het terugbrengen van de balans voor een goede ontwikkeling van het kind en een professionele ontwikkeling van de leerkracht. Ook nu komt mijn creativiteit me goed van pas. Dit kan een handelingsplan of een begeleidingssessie zijn voor een leeszwakke en/of rekenzwakke leerling, maar ook een kleurrijk schilderij of een ontwerp voor kleding. Heel veel is mogelijk in een ont-moeting.

Voor het opstarten van de educatieve projecten zoekt Ine leerkrachten die creatieve werkvormen willen integreren bij het leren rekenen en lezen van kinderen in hun eigen groep. De gesprekken zijn gratis en de adviezen kunnen de volgende dag uitgevoerd worden in de klas. Vanuit deze pilot wil Ine in september een educatief program aanbieden aan scholen in de regio.

‘ Don’t dream your life, live your dream’

Deze spreuk is de aanleiding geweest om te starten met haar eigen bedrijf ’t Alding. Wie geïnteresseerd is, kan meer informatie vinden op  haar website www.alding.nl of telefonisch contact op 06 83219876.

Op 20 en 21 april is het atelier open tijdens de Tubbergse Kunstroute ‘Kunst kijken bij een ander’. Ine ‘ont-moet’ u graag.